В Турция искат да се забрани публичното празнуване на Кръщение Господне



Източник: Маранафа

Адвокатът Кемал Керинджисиз се е обърнал към турските власти с искането да забранят публичното богослужение в деня, когато православните гърци празнуват Кръщение Господне (на 6 януари – по новия стил). Адвокатът е обосновал искането си с обстоятелството, че по действащото в Турция законодателство, само Константинополският патриарх има право да носи духовно облекло на обществени места извън пределите на храмовете, а по време на водосветите на празника, които обикновено се извършват на открити водоеми, много други свещенослужители носят религиозно облекло, което е нарушение на закона.

Същата забрана в Турция има и за мюсюлманското духовенство, така че според адвоката е нарушен принципът на равнопоставеност на гражданите пред закона.

Неголяма група от демонстранти е скандирала антицърковни лозунги миналия петък по време на церемонията за освещаване на водите в залива Златен рог. Богослужението във Фенер, оглавявано от митрополит Теолиптом, е минало под засилена полицейска охрана.

Превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...