В Турция наказват учители, че преподават теорията на Дарвин



Източник: РИА Новости

АНКАРА, 7 декември. Петима учители от началното училище в град Мерсин, южна Турция, бяха глобени, защото са преподавали еволюционната теория на Дарвин и по този начин са "оскърбили религиозните чувства на учениците".

Според днешния брой на в-к "Джумхуриет" оплакване до Министерството на просветата е подал имамът на местната джамия. Това е първият известен случай, когато турски учители са наказвани по искане на ислямски свещенослужители, отбелязва вестникът.

В конфедерацията на учителските профсъюзи на Турция наказанието на преподавателите в Мерсин бе окачествено като показателно за политиката на ислямизация на управляващата Партия на справедливостта на премиера Таип Ердоган.

От времето на своето основаване през 1923 г. Турската република е светска държава и всички опити за промяна на това положение досега бяха наказвани строго от действащото законодателство.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...