Генералният секретар на ООН: „Преследването на християните в Мосул е престъпление срещу човечеството“



Ban Ki Mun„Преследването на християните в Мосул от страна на джихадистите от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), може да бъде считано за „престъпление срещу човечеството”. Думите са на генералния секретар на ООН, Бан Ки Мун и са безапелационно осъждане на системното преследване на малцинствата в Ирак от страна на ИДИЛ и на свързаните с нея въоръжени групировки. Преследването е причинило бягството на стотици християнски семейства от втория по големина иракски град.

В нотата си Бан Ки Мун изразява силното си възмущение от информацията за отправяните заплахи срещу християните в Мосул. „Системните нападения срещу цивилни граждани заради техния етнически произходи или тяхната религиозна принадлежност, представляват престъпление срещу човечеството и неговите извършители трябва да си дадат сметка”.

mosul-churchДоскоро в Мосул живееха около 60 хиляди християни, до миналия месец, когато градът бе завладян от сунитските мюсюлмански екстремисти на ИДИЛ, разгърнали терор срещу неислямските религиозни малцинства, освен срещу своите шиитски сънародници.

В края на миналата седмица иракския град напуснаха последните 10 хиляди християни. Така Мосул остана без християнската си общност за първи път в своята история; общност, която е населявала тези земи 1800 години. Джихадистите поставиха смъртен ултиматум на християнската общност да избере между приемането на исляма и плащането на непосилно висок данък за осигуряване на протекция.

 

 

Източник: Радио Ватикана

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...