Генералният секретар на Съвета на Европа осъди нападение над православен храм в Косово


Източник: Council of Europe

Генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис остро осъди оскверняването на православния храм “Св. Иоан Предтеча” в косовския град Печ.

“Остро осъждам оскверняването на православната църква “Св. Иоан Предтеча” в косовския град Печ. Този сръбски православен храм пострада по време на размириците през март 2004 г. и беше възстановен миналата година като част от програма на Съвета на Европа. Нашата организация участваше във възстановяването, защото пострадалите паметници са част от нашето общо европейско наследство. Реконструкцията беше извършена от работници от всички етнически общности, живеещи в Косово, и по този начин усили чувството за обща собственост и увеличи перспективите за помирение.

Онези, които прибягват до насилие, застрашават бъдещето на всички, живеещи в Косово. Бъдещето е нещо повече от статут. То се определя от качеството на живота, а не от количеството на границите. Ако хората в Косово не намерят сили да се освободят от хватката на етническото насилие и омраза, Косово ще се превърне в затвор както за мнозинството, така и за малцинствата, независимо от това какво ще реши в крайна сметка Съвета за сигурност на ООН.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...