Генпрокурорът на Русия поиска свещеници в армията


Владимир УстиновИзточник: Седмица.Ру

На заседание на колегията на руската Генерална прокуратура главният прокурор на Русия Владимир Устинов поиска в армията да бъде възстановена длъжността "полкови свещеник". Според него тази мярка ще помогне за борбата с вътрешноармейската престъпност и неуставните отношения.

"Да, можем да създадем военна полиция, да засилим законодателството, но само със силови мерки няма да можем да се справим с негативните явления", заяви генпрокурорът. Той предложи да се помисли за възстановяването на длъжността на полковите свещеници, отбелязвайки, че такава практика има в много страни по света.

"Армията казва, че не е готова (да въведе полкови свещеници). Значи да краде и да бие е готова, а да възстановява моралните основи не е готова?", запита той участниците в заседанието, сред които имаше и ръководители на руските силови структури.

По-рано възстановяване на институцията на полковите свещеници в руските въоръжени сили поиска и главният военен прокурор на Русия генерал-полковник Александър Савенков. "Опитът показва, че сътрудничеството с Руската православна църква и нейните представители забележимо намалява нивото на престъпността в армията", подчерта той.

Идеята е подкрепяна от РПЦ и руския Патриарх Алексий. Според него "сближаването на Църквата и армията донася добри плодове и помага в душите на воините да се пробудят идеалите на руското войнство".

През миналата година министърът на отбраната Сергей Иванов обеща по време на среща с Патриарха, че "отношенията между Църквата и армията ще се развиват и укрепват". Той посочи данни, според които "през 2005 г. около 2 хиляди свещенослужители са работили в армията – най-много са те в сухопътните войски, ракетните войски със стратегическо предназначение и десантните войски".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...