Георги Димов: Положихме началото на реставрацията на „Свети Свети Константин и Елена“


Агенция Фокус

Положихме началото на реставрирането и възстановяването на църквата „Свети Свети Константин и Елена” , подобно на църквата „Свети Георги”. Но този процес субективно ще отнеме много повече време, защото са необходими и много повече средства. Тази църква не е в това състояние, в което бе „Свети Георги”. Важното е, че има желание, ангажиране за нейното възстановяване и то се вижда. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

„За разлика от църквата „Свети Георги”, при църквата „Свети Свети Константин и Елена” мога да очертая три причини, за да се достигне до това положение. Първата причина е, че за съжаление за нея не е имало човек, който така да се грижи, както г-н Филип Чакърък го е правил за „Свети Георги”. Второто е, че за съжаление очевидно към тази църква не е бил проявяван необходимият интерес. Другото – пак за съжаление – няма да назовавам имена, но този, който знае за какво става въпрос, ще се сети, у нас имаше държавна институция, която беше отредила на тази църква друга съдба. Не да бъде църква, а да се изгради някакъв музей. За щастие всичко това вече отмина. Успяхме да преоткрием тази църква, която аз лично за себе си бях кръстил „Църквата, която ме кара да се засрамвам” (от това, че е достигнато до това положение)”, заяви Георги Димов.

Плачевно е състоянието й в момента, но когато я заварих, то беше още по-плачевно. Първо, тя не беше заградена, беше разграден двор. Имаше потенциална опасност да стане някаква трагедия, защото там имаше площадки и деца влизаха да играят. „Имах една специална среща с тогавашния областен управител на Одрин – Фахри Юджел, помолих го, и той веднага реагира, буквално на следващия ден изпрати екипи и оградихме църквата и премахнахме тези спортни площадки. След това започна кампанията и в България. Създаде се инициативният комитет „Камбана”, в който се ангажира Продуцентска къща „Пирина” и народният певец Илия Луков. Успяхме да закараме там специално скеле, пак със съдействието на същия архитект Али Ерол, успяхме да заскелим църквата отвътре и отвън, като преди това съборихме покрива на църквата, който беше полуразрушен и потенциално опасен”, разказа Георги Димов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...