Главата на Гръцката православна църква се опасява от „турцизация” на Европейския съюз


Източник: la-Croix.com

Както предаде Агенция Франс Прес от Атина, главата на влиятелната Гръцка православна църква, Атинският архиепископ Христодулос, е предупредил за възможната „турцизация” на Европа след започването на преговорите за присъединяване между ЕС и Анкара, като се е позовал на „престъпленията”, извършени от турците срещу гръцкия народ.

„Нека не вярваме, че, така да се каже, турците ще се европеизират. Напротив, опасявам се, че Европа ще се „турцизира”, е заявил висшият духовник в неделната си проповед в Атина, излъчена в понеделник по информационното радио Флаш.

Той е изразил съжаление, че турците, които всъщност са „добър народ”, „редовно” се оставят да бъдат увличани „от фанатични управляващи, които ги карат да проявяват низост и да вършат престъпления”, като е напомнил за погрома в Смирна, извършен от турските войски през 1922 година, когато голям брой гърци са били избити.

АФП пояснява, че архиепископ Христодулос, глава на една неотделена от държавата църква, която има голямо влияние в страна, която е почти 98% православна, е известен със своя ултранационализъм, туркофобия и намеса в държавните дела. Той се е изказвал много пъти в миналото срещу турското присъединяване към Европейския съюз, въпреки поддръжката на турската кандидатура от страна на двете основни партии в Гърция, управляващите консерватори и опозиционерите социалисти. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...