Главният мюфтия на Русия се дистанцира от своите радикални колеги



Източник: РИА Новости, Патриархия.Ru

Коментирайки изказванията на група мюсюлмански богослови, които поискаха премахването на християнските символи от руския герб, председателят на Съвета на мюфтиите на Русия  заяви: "Ние живеем в светска държава и уважаваме държавната символика на нашата страна".

"В сегашния герб няма нищо, което да е оскърбително за исляма. Опитите за преразглеждането му могат до доведат до засилване на напрежението в многонационалното руско общество", предупреди той.

Говорителят на Съвета на мюфтиите Радик Амиров заяви, че претенциите на Нафигула Аширов и неговите съмишленици са си личен техен проблем. "Никой не може да се изказва от името на всички мюсюлмани. Това, че даден религиозен деец мисли така, не означава, че това е мнението на всички останали последователи на исляма", каза той в интервю пред "Российская газета".

Председателят на Ислямския правозащитен център шейх Исмаил Шангареев подчерта, че гербът като символ на руската държавност "абсолютно не противоречи на мюсюлманските норми и морал". "Аз не смятам, че гербът трябва да се променя. Православните символи са свързани с историята на страната, в която живеем. Ние сме я създавали заедно, тя исторически е била православна", заяви шейх Шангареев.

Крайно рязка оценка на дискусията около герба даде представителят на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин. Според него това се прави от сили, заинтересувани от радикализирането на руския ислям, които искат да се стигне до религиозни сблъсъци в Русия. Той осъди провокационния според него подход на сайта Ислам-инфо и призова властите да обърнат сериозно внимание на дейността на радикалните ислямски публицисти, които откровено провокират междурелигиозен конфликт.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...