Главният счетоводител на Московската патриаршия за приходите на Църквата


Източник: Interfax

Главният счетоводител на Московската патриаршия Наталия Дерюжкина нарече “мит” широкоразпространеното мнение, че Руската православна църква е изключително богата.

“Патриаршията получава доходи от фабриката “Софрино” и от доста малкия Даниловски хотелски комплекс. Всичко останало идва от дарения, но това, което ни се дава днес, може да не ни се даде утре”, каза Дерюжкина в интервю за православния журнал “Фома”.

Общо взето приходната част от бюджета на Църквата може да се сравни с печалбата на една средна московска фирма, каза тя.

Според Дерюжкина основната част от разходите в бюджета на Патриаршията отиват за поддръжката на богословските семинарии и академии в Москва и Санкт Петербург, която възлиза на 60 милиона рубли годишно.

Коментирайки някои публикации в пресата, които осъждат “несметните” богатства и търговски приходи на Руската православна църква, главният счетоводител на Московската патриаршия каза, че материали като тези “често се пишат от хора, които са не само напълно некомпетентни по въпроса, но на които често им липсват елементарни познания”.

“Как успяват да напишат толкова много за Църквата без да се консултират с никого по въпросите, които ги интересуват?”, се пита Дерюжкина, като добавя, че е готова да отговори на всякакви въпроси на медиите.

Според нея църковното ръководство е взело принципното решение да не използва “сиви” схеми във финансовите операции на Църквата. “Данъчните служби имат всички наши финансови отчети. Ние не виждаме необходимост да ги правим обществено достояние, но с достъп до Интернет и определени умения не е трудно те да се открият”, каза Дерюжкина.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...