Годишнина от геноцида на арменците през 1915 г.



Източник: Благовест-Инфо

Арменската общност в Русия почете 91-вата годишнина от геноцида на арменския народ в Османската империя през 1915 г. Пред стените на арменската църква "Сурб Арутюн" ("Свето Възкресение"), разположена на Ваганковското гробище в Москва, бе проведено траурно бдение. Участваха представителите на арменските общини на Москва и Подмосковието и на студентските арменски организации. На бдението беше запалена свещ и бе прочетена молитва в памет на невинните жертви на геноцида. В близост до храма беше открита фотоизложба, посветена на историята на турските репресии срещу арменския народ. По традиция всички присъстващи запалиха обредни траурни свещи. Мнозина вързаха върху тях лентички с цветовете на арменското знаме – червено-синьо-оранжеви, с черна траурна ивица между тях.

Инициатори на траурното мероприятие бяха Арменската студентска асоциация и младежката църковна организация "НУР". Сред хората, които присъстваха на панихидата, отслужена от отец Григор Григорян, преобладаваха млади хора – студенти на Московския университет и други столични вузове. След това на площада пред храма се състоя концерт-реквием. Църковен хор и група музиканти (стипендианти на Международния благотворителен фонд на Владимир Спиваков) изпълниха класически и народни музикални творби.

На митинг пред турското посолство в Москва арменските активисти поискаха Турция да признае вината си за избиването на милиони арменци. Паметните мероприятия продължиха и в хотела "Ararat Park Hyatt", където се откри уникална изложба на снимки, посветена на паметта на жертвите на геноцида. Бяха представени документални свидетелства за трагичните събития през 1915 г. – снимки от частни колекции и от Музея на арменския геноцид в Ереван.

Повече подробности за историята на геноцида на арменския народ можете на научите от сайта Genocide.Ru.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...