Годишнина от рождението на Думитру Станилоае



Източник: Ziarul Lumina

През тези дни се навършват 104 години от рождението на човека, останал в паметта на християнството като един от най-големите богослови на ХХ век – отец проф. Думитру Станилоае. Наричан често "богослов на християнската любов", "богослов на опита", "патриарх на румънското богословие", отец Думитру Станилоае ще остане завинаги най-видния богослов, който румънският народ е дал на Православието.

Богослов, професор по догматическо богословие, преводач и коментатор на св. Григорий Палама, св. Максим Изповедник, св. Григорий Нисийски и т.н., автор на множество книги по христология и антропология, отец Думитру Станилоае е признат и награждаван от университети по цял свят.

Отец Джон Майендорф наричаше отец Станилоае "богослов на опита", Негово светейшество Даниил, Патриарх на Румънската православна църква – "патриарх на румънското богословие", журналистите в Румъния – "светеца на книгите", а дъщеря му Лидия Станилоае пише, че починал с мисълта за другите, молейки се за тях в последната си молитва на болничното легло. За всички проблеми той обвинявал само един човек – себе си, а единствената забележка, която си позволявал да прави, е "повече страдаш, когато вършиш зло, а не когато помагаш".

Превод: Камелия Константинова


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...