Голяма част от британците не знаят къде е роден Христос



Нетинфо

Над 1/4 от пълнолетните британци не знаят къде е роден Иисус Христос, показва проучване, посветено на Коледа. 27% от жителите на Острова не могат да идентифицират Витлеем като рожденото място на Спасителя, като цифрата нараства до 36% за младежи между 18 и 24 години.

Проучването, проведено за обществения теологически институт "Теос", разкрива също, че 27% от анкетираните не знаят кой е казал на Дева Мария, че ще има Син. Миналата седмица анкета на вестник "Сънди телеграф" показа, че само 20% от училищата планират да проведат традиционното за страната коледно тържество.

От анкетираните 1015 пълнолетни 52% нямат представа, че св. Йоан Кръстител е братовчед на Христос. Запитани къде е бягало светото семейство с малкия Иисус от цар Ирод, над 3/4 дават грешен отговор. Мнозинството – 52%, смятат, че те са избягали в Назарет (правилният отговор е Египет).

Само 12% от пълнолетните могат да разкажат правилно историята на Рождеството. "Теос" отбелязва, че Коледа е все още "в кръвта" на нацията.

Според директора на института Пол Ули фактът, че младите не знаят много за Рождество Христово, отразява спадането на популярността на Библията и библейските истории, след като те вече не се преподават в училище.

"Никой не смята, че да си християнин или член на Англиканската църква означава да си британец. Но в същото време ако се отнасяме сериозно към необходимостта от социална еднородност на британското общество, не можем да игнорираме историята, която ни е обединявала през последните хиляда години."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...