Грузинският патриарх е готов да кръсти лично всяко трето дете в грузинските семейства


Православие.ru

За това решение се говори в разпространеното наскоро изявление на Грузинския патриарх Илия ІІ.

В изявлението е отбелязано също, че "във фонда на Грузинския патриарх ще бъде открита специална сметка, където желаещите ще могат да приведат каквато поискат сума". Средствата ще бъдат разпределяни на всяко кръщене лично от патриарх Илия ІІ.

Тази инициатива на Патриарх Илия ІІ има за цел да помогне за подобряването на "сложната демографска ситуация в страната", съобщава сайтът Патриархия.ru.
 
Грузинските учени апелират за внимание по проблема още от 1990 година, когато показателите на раждаемостта и смъртността в Грузия са се изравнили. Освен смъртността, броят на жителите на кавказката държава е намялял заради засилената емиграция. Ако тази тенденция продължи, през 2050 година населението на страната ще бъде едва 3 милиона души.

Намаляването по численост на населението и неговото "стареене" започва още през цитираната 1990 година във връзка с възникналите социално-икономически трудности. Преброяването на населението, проведено през 1989 година показва, че тогава в страната са живеели 5,5 млн. души. В момента в Грузия живеят около 4,5 млн. души.

За подобряване на демографската ситуация, правителството на Грузия преди няколко дни е приело решение за реализация на целева държавна програма. Както е заявил министър-председателят Ладо Гургенидзе, в рамките й всяко семейство ще получи при раждането на първото си дете 630 долара еднократна помощ. За финансирането на програмата наравно с държавата и църквата участват много бизнесмени.

Превод: Дария Захариева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...