Грузинци и румънци честваха заедно паметта на св. Антим Иверски



Всяка година Румънската православна църква чества паметта на св. Антим Иверски, светец от грузински произход, служил като игумен и митрополит във Влахия през XVII – XVIII век.

Св. Антим бил един от най-образованите хора на своето време. Като дете бил откупен от робство от пазара в Цариград от Йерусалимския патриарх Доситей ІІ. Получил блестящо образование, бил забележителен писател, юрист, оратор и скулптор, владеел много езици, включително гръцки, румънски, старославянски, арабски и турски, бил добре запознат и с теологията, литературата и естествените науки.

Осъден е на вечно заточение и убит мъченически от турците заради светата Христова вяра. Обичан е в целия православен свят и неговият празник обикновено събира духовенство и поклонници от различни поместни църкви.

В понеделник неговият празник беше отбелязан в Ръмнику Вълча, Румъния, където той е служил като епископ в продължение на три години и е почитан като покровител на града.

Тази година литургията бе отслужена от архиереи от Румънската, Грузинската и Антиохийската поместни църкви. Негово Високопреосвещенство Ръмнишкият архиепископ Варсануфий оглави литургията, а гостуващият архиерей на Грузинската църква, Негово Високопреосвещенство митрополитът на Ахалцихе и Тао-Кларджети – Теодор, изнесе проповед.

Към тях се присъединиха още няколко румънски архиереи, в това число и Негово Преосвещенство Ерзурумският епископ Каис, викарий на Негово Блаженство Антиохийския патриарх Йоан Х.

На събитието присъстваха игумен Григорий от манастира „Свети Антим“, детският хор „Ирмиса“ от родното село на св. Антим и няколко държавни служители. Архиепископ Варсануфий говори за светията като за „образец на добродетел…, в чието сърце послушанието и изпълнението на Божията воля са съединени със смирението“. Той разказа и за неуморните трудове на светеца да дарява на хората истините на вярата чрез своята проповедническа и книжовна дейност.

Литургията във вторник беше кулминацията на  поредица от културни и религиозни събития, посветени на светеца.

 

Снимки: Basilica.ro

Източник: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...