Гръцката църква: изборът за ваксиниране не е църковен и богословски въпрос



Photo: Christos Bonis

13 януари 2021 Ι Светият Синод на Гръцката православна църква отговори на всички неверни обвинения, отправени срещу него след празника Богоявление.

Той засегна темата за ваксинацията срещу Covid-19 и поясни, че изборът на хората да се ваксинират не е богословски или църковен проблем. Това е въпрос от областта на медицината и науката и зависи от личната свободна воля на човек след консултация със специалист. Такъв избор не представлява отпадане от правата вяра и живот.

По време на празника Богоявление редът и санитарните мерки бяха спазени в храмовете, а извън тях случаите на неспазване бяха редки и, за съжаление, преекспонирани от медиите.

Светият Синод твърдо се противопостави на някои публикации – не на онези, които критикуват, дори понякога остро, Църквата, а „на онези, които със систематична едностранчивост и постоянство се насочиха срещу Църквата, нейните пастири и миряни, и се опитаха да инкриминират всяко публично изразяване на вярата им. Вярата не е индивидуална, както я разбират протестантите, а представлява връзка, която се изживява на първо място чрез публично поклонение. Това божествено поклонение е начинът човек да стане част от православната църква.

Накрая, обсъждайки въпроса за ваксините:

Светият Синод на Гръцката православна църква след проучване коментира, че ваксините срещу Covid-19, които към момента се използват в страната, при произвеждането си не изискват използването на ембрионални клетки.

„Светият Синод отново отбелязва, че изборът на хората да се ваксинират не е богословски или църковен проблем. Това е въпрос от областта на медицината и науката и зависи от личната свободна воля на човек след консултация със специалист. Такъв избор не представлява отпадане от правата Вяра и живот. Освен това, един от йерарсите на Гръцката православна църква, митрополитът на Нафпакт и Свети Влас, Йеротей, вече се ваксинира. С това той „замести“ архиепископа на Атина и цяла Гърция, който не може да се ваксинира по медицински причини.“

Източник: orthodoxtimes.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...