Гръцката църква осъди пропагандата на хомосексуализма в училище



С подкрепата на гръцкото просветно министерство неправителствената организация „Разноцветно училище“ наскоро проведе конференция, посветена на въпроса за пропагандата на хомосексуализма в училище, съобщава светогорският портал Agionoros.ru.

На събитието, което се е провело в едно от атинските средни училища, Министерството на просветата е поканила преподаватели от началните и от горните класове. Активистите от „Разноцветно училище“ са представили съвети на педагозите за това как да „защитават правата на сексуалните малцинства“, както и учебни помагала в подкрепа на ЛГБТ-общността.

Събитието предизвика рязката критика от страна на Гръцката православна църква. „Под прикритието на призивите за уважение към правата на сексуалните малцинства в гръцките училища фактически открито се пропагандира содомията“, заяви Глифадският митрополит Павел.

От тази учебна година в гръцките училища са въведени редица програми, пропагандиращи „ЛГБТ ценностите“. В частност, планирано е провеждането на тематическа седмица „Тяло и идентичност“, в рамките на която преподавателите ще учат учениците от горните класове на „толерантност към хомосексуализма и транссексуализма“.

В препоръчваните от министерството програми учениците ще трябва да обсъждат „фалическите символи“ и да гледат „учебни филми със съответното съдържание“.

„Правителството налага на децата разврат и аморалност“, заяви Калавритския митрополит Амвросий.
Владиката изрази своята убеденост в това, че „министерството на просветата изпълнява чужди заповеди. Чуждестранните центрове за приемане на решения решават всички въпроси вместо самите гърци“.
„Тематическата седмица“, която предизвика бурен протест и сред гръцките учители, беше обсъдена на заседание на Светия Синод на Гръцката православна църква. Синодът разгледа скорошното заявление на министъра на просветата Константинос Гавроглу, което допълнително наля масло в огъня. Гавроглу заяви, че „семинарите по джендърна идентичност“ ще бъдат задължителни за всички гръцки ученици: „Родителите няма да имат правото да не допускат своите деца на тези часове“.

Всичко това предизвика бурни протести от страна на гръцкото духовенство и общественост. Много родители се подписаха под петиция срещу новите програми. Те призоваха преподавателите да не учат децата на „това, което противоречи на православната вяра и принципите на Евангелието“.

В отворено писмо до просветния министър Пирейският митрополит Серафим призова към „незабавно прекратяване на това безобразие“.

„Публичното демонстриране и пропаганда на хомосексуалността не само оскърбява обществения морал и религиозните чувства. Тази пропаганда зове младежта към неадекватно сексуално поведение и е мина, заложена под гръцкото семейство и общество, което изпитва в момента остра демографска криза. Децата, които ще бъдат възпитавани по този начин, ще бъдат изложени на сериозен риск от психопатологични разстройства“, пише в писмото си той. | agionoros.ru

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...