Гръцка православна църква, разрушена на 11 септември в Ню Йорк, възстановена за ден


Източник: Mainichi Daily News

Стотици верни от малката гръцка православна църква “Св. Николай”, която беше разрушена заедно със Световния търговски център на 11 септември 2001 г., се събраха в импровизиран палатков храм на мястото на разрушената църква, където отбелязаха Никулден и 90-та годишнина на своята енория.

“Ние издигнахме църква за един ден”, каза църковният настоятел Питър Дракулиас преди да започне службата в 19.30 ч. в сряда.

Огромна фотография на малката бяла църква изпълваше стената на палатката зад олтара по време на службата, извършена от архиепископ Димитриос, предстоятел на Американската архиепископия на Вселенската патриаршия със седалище Ню Йорк. Артефакти и предмети, извадени от развалините, бяха донесени за службата, която събра богомолци от Бостън, Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът.

“Палатката (скинията) е един от първите типове храмове – като онази, в която е служил Аарон”, каза архиепископ Димитриос на няколкото стотици присъстващи. “Това ще бъде един център, отворен за всички, независимо от вярата им.”

При изпълнение на древни византийски песнопения архиепископът освети 20 хляба, които бяха раздадени на богомолците “като символ на поддържането на живота”, както каза той, след като прочете имената на американци от гръцки произход, загинали при терористичното нападение през 2001 г.

Сред тях е Джон К. Кациматидис, служител на брокерската фирма “Кантор Фицджералд”, чиято сестра, Антула Кациматидис, е изпълнителен директор на “Лоуър Манхатън Дивелъпмънт”, агенцията, която проектира повторното изграждане на църквата на мястото, където е била.

“Веднъж седмично брат ми се отбиваше в тази църква, запалваше свещ и се молеше”, каза тя след службата.

Нападението на 11 септември разруши тази забележителна църква във финансовия район на Манхатън, която някога беше убежище за всички – от търговци от Уолстрийт по време на обедната им почивка до гръцки моряци, които вярват, че св. Николай, техният светец-покровител, ще предпази корабите им от потъване.

Тази импровизирана църква с размери 7 на 17 метра, в която едва можеха да се поберат 100 души, привлече също и някои от богатите и известни личности в света, като корабния магнат Аристотел Онасис и актьора Тели Савалас.

Енориашите са събрали повече от 4 млн. долара за възстановяване на храма на неговото първоначално място или близо до него, един участък южно от мястото на някогашния търговски център, където управата на града сега се кани да демонтира един повреден небостъргач, в който се помещаваше Дойче Банк.

Пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси, които притежават 6.5 хектара от мястото на Световния търговски център, предстои да одобрят окончателния проект за повторното изграждане на църквата “Св. Николай”.

Но изпълнителният директор на Пристанищните власти Кенет Ринглър, който присъстваше на службата, каза, че агенцията и църквата трябва да положат съвместни усилия да възстановят църквата до 2011 г. – включително онази част от инженерната и проектантската работа, която изисква участието на експерти от Пристанищните власти.

“Това беше един фар преди 11 септември, а сега ще бъде дори още по-важен фар като място за размисъл”, каза Ринглър.

Лорейн Ромас, презвитера на свещеника на “Св. Николай” о. Джон Ромас, приветства новините с вълнение: “Нямам търпение да дочакам изграждането на храма. Той е като наш втори дом и ни липсва ужасно.”

Преди терористичното нападение повечето от около 300-та енориаши са пътували от далечни квартали, за да участват в неделното богослужение, каза Лорейн Ромас, която живее на север от града в Ню Рошел.

“Беше като събиране на едно семейство за неделната трапеза”, каза тя.

Енорията се черкува в един катедрален храм в Бруклин, докато чака възстановяването на църквата.

“Ние сме просто една малка църква, една малка част от цялостното възстановяване, и сме търпеливи”, каза Дракулиас.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...