Гръцкият град Аргос си връща от Рим мощите на своя светец закрилник



La
Croix

Мощите на светеца закрилник на град Аргос в Пелопонес ще бъдат върнати тази събота след шествековен престой в католически манастир в Рим – това каза във вторник православният епископ на града.

С връщането на реликвите, които ще бъдат посрещнати с голяма тържественост, ще бъде приключено 17-годишното им търсене от страна на православните власти на Аргос, потвърди пред АФП митрополит Яков.

Нетленните останки на свети Петър (3 май), епископ на Аргос през Х век, са били отнети от града през ХV век от латински епископ, когато Пелопонес е бил под франкско владение, разказа той.

„Търсихме ги навсякъде, във Венеция, във Ватикана, и най-накрая ги намерихме в параклиса на един манастир в Рим”, принадлежащ на испански орден, допълни той.

Игуменът на манастира, Ренато Салваторе, прие молбата за връщането на светите мощи, изтъкна митрополит Яков. Двама монаси ще придружават реликвите от Рим до Аргос, където ще бъдат изложени на поклонение в градската катедрална църква „Свети Петър”.

След като дълги години икуменическият диалог бе замразен, православните и католическите висши духовници напоследък проявяват все повече жестове на сближение, най-вече след като Ватикана възвърна свети мощи на руснаците и на гърците. (АФП)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...