Гръцки и арменски свещеници се сбиха на Божи гроб



Сега

Навръх Цветница миналата неделя десетки православни вярващи са се сбили в храма на Божи гроб в Ерусалим, забравяйки Христовите повели за ненасилие, съобщи Газета ру. Християните от арменската и гръцката църква влезли в ръкопашен бой по въпроса кой колко време да прекара на святото място, предаде АП.

Според свидетели на случката арменският свещеник настоял гръцкият му колега да му отстъпи мястото до Божи гроб и двамата се скарали. Кавгата прераснала в истински бой, тъй като се включили и миряните на двете общности. В един момент гръцкият свещеник бил буквално изхвърлен от храма. Тогава в схватката се намесили и израелски полицаи, които охраняват църквата, и успели да разделят двете "воюващи страни". С това обаче инцидентът не се изчерпал, тъй като вярващи и от двете враждуващи страни се нахвърлили срещу еврейските сили за сигурност с палмови клонки, които по принцип са символ на мира. Двама арменци, които най-много "махали" с клонките, били арестувани и откарани в един от близките полицейски участъци. Тълпа арменци веднага се отправила от храма към участъка и организирала набързо протестна акция за освобождаването на сънародниците им. По-късно те били освободени и нещата най-накрая се успокоили. Никой не е пострадал при инцидента.

Представители на арменската и гръцката църква се обвиниха взаимно за нередностите, които извършиха на едно от най-свещените за християните места.

Храма на Божи гроб в Йерусалим е разделен на практика между шестте вероизповедания на християнската църква – православните гърци, арменците, католиците, коптската (египетски християни), сирийската и етиопската. Всяка от тях има свои предели, часове за молене и колко време да проведе по време на празниците на Божи гроб.

Сблъсъците между миряни и свещеници на различните конфесии са се превърнали в "традиция" за Светите земи. Миналата Коледа пак арменци и гърци се сбиха във Витлеем. През 2004 г. Йерусалимският патриарх Ириней I и арменски свещеник се скараха дали представители на двете вероизповедания да присъстват заедно при полагането на Свещения огън на Божи гроб.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...