Гръцки митрополит поиска преразглеждане на решенията на Критския събор



Митрополит Амвросий Калавритски от Гръцката православна църква, който е известен критик на провелия се през миналата година Критски събор, е изпратил отворено писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава светогорският портал Agionoros.ru. В началото на писмото си митрополит Амвросий изказва ”дълбоката си скръб и учудване” от факта, че Вселенският патриарх в послание до Атинския архиепископ Йероним иска от последния да огради Църквата от ”радикалните мнения на двама митрополити – Калавритския и Пирейския”.

Според митрополит Амвросий едно такова писмо може да се разглежда като канонично нарушение и ”опит да се осъществи примат на властта спрямо една братска поместна църква”, въпреки че в действителност Вселенският патриарх има ”първенство по чест, а не първенство по власт и ценност”.

”В резултат на прословутия “Свят и Велик събор” в Колимбари на остров Крит в Православната църква настъпиха разделения и смущения, а паството е смутено и объркано! Фактически се развива нова схизма”, пише митрополитът.

Владиката смята, че съборът е нанесъл ”дълбока рана на православието”. ”Погрешно решение”, в частност, е според него твърдението на съборните отци, че съществуват няколко християнски Църкви: ”Какво излиза: че има много Църкви? Тогава защо в Символа на вярата ние изповядваме “Една, света, съборна и апостолска Църква”? Нима това не е еклисиологично противоречие и дори сериозно догматично отклонение?”, пита той.

Според Калавритския митрополит документът ”Отношенията на Православната църква и останалия християнски свят” трябва да се преразгледа, защото в противен случай е възможен нов разкол в Православната църква.

В края на писмото си владика Амвросий призовава Вселенския патриарх „да прекрати гоненията срещу несъгласните с решенията на Критския събор и да проведе нов, ”наистина Свят и Велик” събор, който да преразгледа спорните положения“.

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...