Гръцкото правителство подновява проекта за изграждане на джамия в Атина



Източник:
la-Croix.com

Гръцкото правителство съобщи вчера за решението си да построи джамия в Атина, подновявайки проекта, отлаган многократно от шест години насам поради противопоставянето на Православната цъква и на жителите в зоната, където е предвиден строежът.

Джамията ще бъде построена с държавни средства в района на Ботаническата градина и Еленоас, не особено развит квартал в западната част на Атина, върху терен, собственост на флотата, това е съобщил министърът на околната среда и благоустройството Йоргос Суфляс след среща на министерския съвет. От своя страна министърът на външните работи Дора Бакоянис е изразила задоволството си от решението, припомняйки че винаги е подкрепяла изграждането на джамия в Атина.

Госпожа Бакоянис поднови дебатите през април, като предложи да се върне на мюсюлманите превърнатата в музей османска джамия в квартала Монастираки, в подножието на Акропола. Тогава властите не дадоха ход на проекта поради неблагосклонни реакции.  През лятото на 2004 година министърът на външните работи предложи подобен проект за джамия в Пеания, на 20 км североизточно от столицата, както бе предвидено в първоначалния проект, представен през 2000 година от предишното социалистическо правителство. Но изграждането на зданието, което трябваше да бъде завършено за Олимпийските игри през август 2004 година, в крайна сметка бе отложено поради противопоставянето на влиятелната, неотделена от държавата Православна църква и на консервативната общинска управа на Пеания.

Миналия май близо 10 хиляди гръцки мюсюлмани подписаха петиция с искане да се построи джамия в столицата. В доклад, обявен през месец март, комисарят по човешките права на Съвета на Европа Алваро Хил-Роблес изрази съжаление, че атинските мюсюлмани все още трябва „да се събират тайно на места, неподходящи за молитва”. (AFP)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...