Гърция се прости с архиепископ Христодул



 

В катедралния храм на гръцката столица тази сутрин бе отслужено опелото на архиепископа на Атина и Елада Христодул в присъствието на висши йерарси на православния свят и водещи гръцки държавни дейци, сред които президентът Каролос Папуляс, премиерът Костас Караманлис и лидерите на политическите партии. Церемонията бе ръководена от Вселенския патриарх Вартоломей.

Освен него в храма присъстваха Александрийският патриарх Теодор, Йерусалимският патриарх Теофил, Румънският патриарх Даниил, Кипърският архиепископ Хризостом, Албанският Анастасий, гръцкият архиепископ на Америка Димитрий и на Крит Ириней, а също и пратениците на Ватикана, Англиканската и Арменската църкви. Руската православна църква беше представена от Филарет, патриаршески екзарх за Беларус. Българската делегация беше водена от Врачанския митрополит Калиник и проф. Иван Желев, ръководител на Дирекцията по вероизповедания.

В речта си Вселенският патриарх нарече покойния архиепископ "забележителен църковен деец". "Трябва да се отбележи неговата ревност, неуморната работа за благото на Църквата, близостта му с младежта, предаността към гръцкия народ, големия му принос за обществените и благотворителни трудове на Църквата не само в Гърция, но и навсякъде, където страдаха нашите православни братя – в Сърбия, Русия, Ливан и други страни", каза патриархът. Той сравни архиепископ Христодул с многострадалния Йов: "Неговото търпение, достойнство и вяра пред лицето на болестта показаха ценен пример и развълнуваха хората в целия гръцки свят и отвъд пределите му".

"Архиепископ Христодул съчетаваше вътрешното обновление на Църквата с ръста на обществената й роля. Наркоманите, бежанците, жените, пострадали от насилие, работещите майки и жертвите на трафика на хора – ето само някои от уязвимите социални категории, изпитали неговата грижа", каза гръцкият министър на образованието и изповеданията Еврипидис Стилианидис. Министърът, който говори от името на гръцкото правотелство, разказа за широката мрежа от детски градини, медицински центрове и приюти, създадени от Еладската църква. "Архиепископът беше привърженик на силна, сражаваща се Църква. Той успя да доближи Църквата до обикновения човек и неговите ежедневни проблеми", каза той.

След опелото траурният кортеж с ковчега на архиепископа се отправи по улиците на потъналия в траур град към Първото атинско гробище, където тялота на покойния беше погребано.

Архиепископ Христодул почина на 70 години от рак в дома си в Атина миналия понеделник.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...