Двама нови епископи ръкоположени в Сръбската православна църква



Източник: Пресслужба на СПЦ

За по-малко от десет дена в Сръбската православна църква бяха ръкоположени двама нови епископи. Това са австралийско-новозеландският епископ Ириней Добриевич и моравичкият епископ Антоний Пантелич. Предстоящо е и ръкоположението на новоизбрания за стобийски епископ архимандрит Давид Нинов от Македония.

Ръкоположението на епископ Ириней се е състояло на 15 юли 2006 година в съборния храм в Белград, при молитвеното участие на 16 епископи, 26 свещеници и 10 дякони от СПЦ. Присъствали са също така папският нунций в Белград, свещеник – представител на Англиканската църква, представители на дипломатическия корпус, сръбски политически личности, членове на кралското семейство Караджорджевич, известни общественици и голямо множество граждани.

Епископ Ириней е роден през 1955 година в Кливланд, Охайо. Завършил е Православната богословска семинария „Свети Владимир” в Крестууд, Ню Йорк. Бил е преподавател в Университета „Лойола” в Чикаго и в Православния богословски факултет на Белградския университет. През 1995 година приема монашески подстриг в манастира „Свети Сава” в Либъртивил, Илинойс. До избора си за епископ на Австралия и Нова Зеландия е референт на Светия Архиерейски синод и шеф на канцеларията на Комитета за Косово и Метохия на Светия Архиерейски събор. Изпълнявал е и много други функции, сред които представител на СПЦ в Централния комитет на Световния съвет на църквите и в Конференцията на европейските църкви, член на Управителния съвет на Международната православна благотворителна организация (IOCC) и на Изпълнителния съвет на Американската конференция на религиите за мир (USCRP). Носител е на националния орден „Вук Караджич” – ІІІ степен за особени заслуги за подобряването на връзките на сръбската държава със сърбите в емиграция и за заслуги в укрепването на отношенията между Църквата и държавата.

Епископ Антоний е бил ръкоположен на 23 юли 2006 година от сръбския патриарх Павле в Съборния храм в Белград, при съслужението на 18 архиереи и над 30 йеромонаси, йеродякони и свещеници от Сръбската и Руската православни църкви. Той ще бъде новият викарий на сръбския патриарх.

Новохиротонисаният епископ е роден през 1970 година във Валево. Монашество приема през 1989 година в манастира Кърка, Хърватия, докато учи в помещаващата се в манастира семинария. Завършил е Московската духовна академия. Преподавал е в Семинарията във Фоча и в Университета в Източно Сараево. През 2002 година е поставен за настоятел на подворието на Сръбската патриаршия в Москва, където е преподавател и шеф на катедрата по литургика в Университета „Свети Йоан Богослов”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...