Двама френски свещеници от УАКОРО приети в СПЦ



Източник:
Orthodoxie.com

По време на храмовия празник на църквата „Свети Сава” в Париж на 27 януари 2006 година, в присъствието на епископите Инокентий Корсунски, Атанасий Задхълмско-Херцеговински и митрополит Лука от Западноевропейския диоцез, двама свещеници от УАКОРО (Union des associations cultuelles orthodoxes de rite occidental – Съюз на православните култови асоциации от западен обред) са били приети в общение със сръбската църковна юрисдикция, след като са изповядали вярата и са подписали Протокол за приемане. На двамата френски клирици, Жан-Пиер Паю и Пиер-Франсоа Меан де Лозан, е била прочетена молитва с възлагане на ръка, след което те са съслужвали в празничното богослужение.

Съгласно Решението на Светия Синод на Сръбската православна църква от 15 юни 2005 година, както и това на по-голямата част от енориите, групирани под названието УАКОРО, комисия на Светия Синод, председателствана от Задхълмско-Херцеговинския епископ (в покой) Атанасий Йевтич, е представила въпросния протокол, който трябва да бъде индивидуално подписан от всеки преминаващ в Православието свещеник и вярващ от УАКОРО.

Протоколът съдържа Никео-Цариградския символ на вярата, Изповеданието на вярата на свети Григорий Палама, откъси от Огласителните слова на свети Кирил Йерусалимски, от „Против ересите” на свети Ириней Лионски, от „Точното изложение на Православната вяра” на свети Йоан Дамаскин, както и Решението на Светия Синод на СПЦ от 15 юни 2005 година.

Очаква се други свещеници и вярващи да последват примера на двамата френски клирици в следващите месеци.

УАКОРО, организацията, към която принадлежат двамата новоприети православни, представлява обединение на дванадесетина енории, отцепили се през 2001 година от ЕКОФ (Eglise catholique orthodoxe de France – Католическа православна църква на Франция), създадена през тридесетте години на ХХ век, която от 1972 до 1993 година се е числяла към Румънската патриаршия, но оттогава не е в канонично общение. От миналата година УАКОРО води преговори за канонично присъединяване с Асамблеята на православните епископи във Франция, и по-конкретно със Сръбската църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...