Два милиона протестират в Истанбул срещу ислямизацията на Турция



Източник: РИА Новости, Лента.ру

Около два милиона души протестираха в неделя в Истанбул срещу ислямизацията на Турция. Участниците в акцията, организирана от около 600 турски обществени организации, се обявиха в защита на светския строй в страната и против избирането на Абдулах Гюл, представляващ управляващата клерикална Партия на справедливостта, за президент на Турция.

Протестиращите поискаха и оставката на премиера Ердоган.

Политическата криза в Турция започна след обнародването на резултатите от първия тур на парламентарното гласуване за президент, на което Гюл набра най-много гласове. В Турция президентът е избиран от парламента. Представители на турската армия, която е традиционен застъпник за светския характер на държавата, поискаха отмяна на избора.

Вторият тур ще бъде проведен на 2 май. До това време Конституционният съд трябва да се произнесе за валидността на резултатите от първия тур. През последните 50 години военните са свалили от власт четири турски правителства.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...