Два православни храма номинирани за новите чудеса на света



Катедралата Св. Василий Блажени в Москва и византийската църква Св. София в Истанбул са двата православни храма, номинирани за "новите седем чудеса на света".

От "класическите" 7 чудеса на света само едно – Хеопсовата пирамида в Гиза – е оцеляло до днес. Ето защо авторите на проекта "Новите седем чудеса" смятат, че е време да бъде съставен нов списък на най-удивителните места на планетата.

Специална комисия, в която участва и бившият генерален секретар на ЮНЕСКО проф. Федерико Майър, подбра измежду повече от 200 световни забележителности списък от 21 исторически паметници. Могат да участват всички желаещи, съобщава електронното издание НЮЗру. Достатъчно е да изберете своите кандидати от списъка, съставен от експертите. Единственото ограничение е забележителностите да са построени или открити преди 2000 година.

Седемте, които съберат най-много гласове, ще бъдат обявени за новите чудеса на света. Главният критерий, по който ще бъдат класирани те, е популярността сред жителите на Земята. Резултатите от вота ще бъдат официално оповестени на 7 юли 2007 г. в Лисабон.

На интернет-сайта на швейцарския фонд "Новите 7 чудеса", който ще занимава със запазването на паметници на културата, вече са гласували над 20 млн. души.

По информация на Днес+



Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...