Декларация на Европейския парламент относно религиозното наследство на Кипър


Източник: OrthodoxNews

Европейският парламент е приел писмена декларация, призоваваща към по-големи усилия за защита и съхраняване на религиозното наследство в северен Кипър. Писмената декларация от евродепутата Панайотис Деметриу и италианския евродепутат Илес Брагето беше подписана от 407 членове на Европейския парламент.

Според Кипърската информационна агенция (Cyprus News Agency) декларацията осъжда плячкосването на гръцки православни църкви и манастири и изнасянето от тях на предмети, използвани в богослужението, призовава Комисията и Съвета за предприемане на необходимите действия, които да осигурят зачитане на Договора и защитата и възвръщането на засегнатите църкви на техния статут на гръцки православни храмове, приканва Комисията и Съвета да разгледат въпроса в съответните глави от преговорите с Турция и натоварва своя президент да изпрати тази декларация, заедно с имената на подписалите я, на Комисията и Съвета.

Според декларацията повече от 133 църкви, параклиси и манастири, които се намират в северната част на Кипър, контролирана от турската армия от 1974 г. насам, са били осквернени, 78 църкви са превърнати в джамии, 28 се използват за военни складове и болници, а 13 се използват като места за добитък, като техните богослужебни предмети, включително повече от 15 000 икони, са били нелегално изнесени и сегашното им местонахождение е неизвестно.

На пресконференция Деметриу каза, че декларацията има предимно културно значение, тъй като цели защитата на кипърското религиозно наследство, което се състои главно от църкви, икони и други богослужебни предмети, но също и политическо, защото обръща вниманието на членовете на Европейския парламент върху инвазията и окупирането на северен Кипър и техните последици. “Основните последици са известни и включват унищожаването на нашето културно религиозно наследство”, добави той.

Той каза, че "за първи път след застоя от последните години Европейският парламент се обръща без резерви положително към проблемите, повдигнати от наша страна, и въздействието със сигурност ще бъде положително по отношение на същността на проблема, защото причината за това разрушение, която е продължаващата окупация на северната част на Кипър, е забелязана".

“Моята цел е да изпратя тази декларация до Генералния секретар на ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, Световния съвет на църквите и Ватикана”, добави Деметриу. “Аз съм провел също някои предварителни преговори, имайки предвид отговорността на ЕС за защитата на културното наследство на всички страни-членки, за създаването на фонд, включен в бюджета на ЕС за следващата година, за възстановяване на църквите.

В официално изявление за пресата, издадено от канцеларията на Деметриу, се казва, че Турция от самото начало е реагирала разпалено срещу декларацията, изпращайки до всички евродепутати меморандум, с който “отрича” църквите да са били осквернявани или превръщани в обори и складове.

Кипърските евродепутати Янис Касулидис, Адамос Адаму и Кириакос Триандафилидис, както и гръцкият евродепутат Костис Хаджидакис, съдействат на Деметриу за осигуряването на масова и многостранна подкрепа на декларацията, се казва в изявлението за пресата. Отбелязва се, че гръцките евродепутати Ставрос Лабринидис, Панос Беглитис и Николаос Сифунакис също са лансирали тази декларация пред Групата на социалистите, а важен принос са имали френският евродепутат от Европейската народна партия и Координатор на Контактната група на високо равнище с общността на турските киприоти Франсоаз Гросете и испанският социалист евродепутатът Фелипе Санчес-Гуенка Мартинес.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...