Делегация на Белградския православен богословски факултет е посетила Рим



Източник: Инфослужба на СПЦ

Въз основа на споразумението за академична обмяна и сътрудничество между Православния богословски факултет на Белградския университет и Богословския факултет на Латеранския университет в Рим, от 14 до 18 март митрополит Амфилохий Черногорско-Приморски и епископ д-р Ириней Бачки, в качеството си на пратеници на сръбското богословско учреждение, са посетили Рим.

С тях са пътували и белградският католически архиепископ монсеньор Станислав Хочевар и д-р Андрия Копилович, чието присъствие и сътрудничество са свидетелство за отвореността и качеството на междуцърковния диалог в Сърбия, което е по-красноречиво от всичко, което може да се каже по темата.

Гостите са били посрещнати и представени на преподавателите и студентите от монсеньор д-р Рино Физикела, ректор на Латеранския университет. На 15 март епископ Ириней е изнесъл пред преподавателите и студентите в Латеран две лекции на тема: „Църквата – съборна (католическа) и православна, местна и универсална (Пролегомена за еклисиологията)”; на следващия ден митрополит Амфилохий също е изнесъл две лекции на тема: „Сръбската православна църква през вековете” и „Православната църква в обединена Европа”. Лекциите на двамата сръбски владици са били изслушани с голям интерес и последвани от плодотворна богословска дискусия.

Делегацията на Белградския богословски факултет е използвала пребиваването си в Рим и за няколко неформални, но много важни и съдържателни срещи: с кардинал Валтер Каспер, председател на Секретариата за насърчаване на единството на християните, и кардинал Левада, новоназначения председател на Секретариата за доктрината на вярата, а също и с други изтъкнати личности на Курията, както и кратка среща разговор с папа Бенедикт ХVІ.

Перспективи за плодотворно сътрудничество в бъдеще е открило и посещението на Центъра за биоетика на Католическия университет, на Института за исторически науки (начело с монсеньор Валтер Брандмилер) и на центъра за изкуства Алети (начело с о. Марко Рупник, родом от Словения).

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...