Делегация на Вселенската патриаршия в Рим



Източници: VIS-Press, Zenit, Eucharistie Miséricordieuse

По повод празника на светите апостоли Петър и Павел, папа Бенедикт ХVІ е приел гостуващата за тържествата в Рим делегация на Вселенската патриаршия, водена от Негово високопреосвещенство митрополит Йоан Пергамски (Зизиулас). Папата е благодарил на гостите за участието им в тържествената меса и е изказал своето пожелание за скорошно установяване на общение с православните.

В състава на делегацията са били и диоклийският епископ Калистос Уеър и архимандрит Дионисос Папавасилиу. Папата се е обърнал към тях и лично към патриарх Вартоломей и Светия Синод на Константинопол с благодарност за „този знак на братство, който показва на дело желанието и усилията за бърз напредък по пътя на пълното единство, което Христос е пожелал за всичките си ученици”. Бенедикт ХVІ е изразил надеждата си този дар да бъде даден на християните възможно най-скоро, за да могат единомислено да изповядат, като свети апостол Петър: „Ти си Христос, Синът на Живия Бог” – една изповед, която, по неговите думи, „ние искаме заедно да предложим на днешния свят”.

„Дори и да не намираме все още съгласие по въпроса за тълкуването на предела на Петровата служба, все пак сме заедно в апостолската приемственост и в тайнството на свещенството и заедно изповядваме вярата на апостолите, така, както ни е дадена в Свещеното Писание и е изразена от Великите събори”, – е добавил римският епископ.

Освен това, папата е заявил, че се надява предстоящото му посещение в Турция в края на годината, по случай празника на свети Андрей Първозвани, да засили църковното братство и да улесни сътрудничеството на двете църкви.
Бенедикт ХVІ е изказал и удовлетворението си от предстоящото провеждане през септември в Белград на срещата на Международната католическо-православна комисия за богословски диалог, на която митрополит Йоан Пергамски е съпредседател. „Така, с този нов етап, диалогът подновява своя ход. Да се помолим Духът да просвети нашите пътища и да укрепи общата ни воля да отговорим, доколкото зависи от нас, на горещата молитва на Господа, всички да бъдат един, за да могат учениците на Христос, съединени във вярата, заедно да благовестят на целия свят, така че всички, които повярват в Него, да се спасят”, – е допълнил папата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...