Десетки хиляди полякини стачкуват срещу криминализирането на абортите



Десетки хиляди полякини стачкуват днес в различни градове заради плановете на правителството да криминализира абортите, съобщава вестник Дневник.

Протестиращите жени не ходят на работа и не пращат дъщерите си на училище, използвайки предлаганите им от закона възможности, например да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв. Акцията, станала известна под името „Черен понеделник“, има подкрепата и на работодатели, и представители на опозицията.

През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият е предложен от обществената организация „Стоп на абортите“ и предлага пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. След първо четене този проект беше изпратен за доработване.

Другият проект, на обществения комитет „Да спасим жените“, който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок – само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите.

Дискусията в парламента и медиите по въпроса бързо се пренесе по улиците на полските градове и вече имаше няколко протеста. Развоят на ситуацията се следи от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да внесат за разглеждане въпроса за спазване на правата на жените в Полша.

Страната вече има едни от най-рестриктивните закони в Европа – абортите са позволени само при заплаха за живота на бебето, при голяма опасност за здравето на майката или ако бременността е настъпила след инцест или изнасилване, припомня в. „Гардиън“. Новият закон ще криминализира абортите изцяло, дори в тези случаи. Лекарите, участвали в такава процедура, ще са застрашени от затвор.

Проектозаконът получи подкрепата на някои представители на Католическата църква и на управляващата партия „Право и справедливост“. Управляващите обсъждат и друг закон, който ограничава опитите за забременяване чрез инвитро, а междувременно Полската федерация на движенията в защита на живота поиска цялостна забрана на спешната контрацепция и наказания от до две години затвор за хората, които продават или разпространяват подобни медикаменти.

Според проучване на Newsweek Polska 74% от поляците искат законите да останат в настоящия си вид, а изследване на института Ipsos показва, че 50% от тях подкрепят стачката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...