Десетки членове на американския Конгрес защитиха Вселенската патриаршия


Източник: Today’s Zaman

Десетки членове на Комисията по външни работи на камарата на представителите на Конгреса на САЩ са изпратили писмо до министър-председателя на Турция Реджеп Таип Ердоган, призовавайки Анкара да признае вселенския статут на патриарх Вартоломей, съобщават гръцки медии.

Писмото, съставено от председателя на комисията, Том Лантос, демократ, представител на Калифорния, и републиканката Айлийна Рос-Лейтинън, представител на Флорида, е било подписано от 42-ма от общо 50-те члена на комисията. В него се критикува Анкара за това, че се намесва в процедури, отнасящи се до избирането на Вселенски патриарх, и за конфискуване на имущество на Патриаршията.

“Настояваме да направите всичко възможно за запазването на Вселенската патриаршия и за прекратяване на всички ограничения на религиозните свободи”, се казва в писмото, в което се изразява “дълбока загриженост” относно изискването на Анкара патриархът да бъде турски гражданин. “При настоящата политика скоро практически няма да останат православни турски граждани, които да могат да бъдат издигани за патриарх”, се казва още в писмото. Патриаршията “ще изчезне в обозримото бъдеще, ако Турция не промени своята политика”, предупреждава комисията, като отбелязва, че Патриаршията “ръководи духовно и нравствено милиони вярващи”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...