Десет години от смъртта на майка Тереза



Плодът на Любовта е Служението,
плодът на Служението е Мирът.

Днес се навършват  десет години от смъртта на майка Тереза. Нейното светско име е Агнеса Гонджа Бояджиу. Родена е на 27 август 1910 г. в Скопие. Основаният от Майка Тереза Орден „Мисионерки на Божествената любов” е известен по целия свят. През 1979 г. получава Нобелова награда за мир, през 1972 г. наградата „Неру“, през 1980 г. – най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна“, а през 1983 г. – британския Орден за заслуги. През 2003 г. майка Тереза е обявена от папа Йоан Павел ІІ за блажена.

Днес радио Ватикана публикува откъси от две нейни писма, които свидетелстват за
силната връзка между "мисионерката на милосърдието" и младежите.

Първото писмо е по повод Връбница през 1991 г., който съвпада с VІ Световен ден на младежта. Второто е размишление за ролята и отговорността на младите поколения, написано през 1995 г.
по повод голямото “Поклонничество на младежите от Европа”, провело се с Йоан Павел ІІ в Лорето от 6 до 10 септември същата година:

"Плодът на Мълчанието е Молитвата,
плодът на Молитвата е Вярата,
плодът на Любовта е Служението,
плодът на Служението е Мирът".

"Скъпи младежи от днешното време, пише Майка Тереза, най-голямото зло днес е липсата на Любов и на Милосърдие, ужасното безразличие към братята и сестрите, синове на Бог, Нашият Небесен Отец".

"Най-голямата услуга, която можете да направите на някого е да го накарате да желае да познае Исус, да слуша Исус, да следва Исус, защото само Исус може да задоволи жаждата на човешкото сърце за щастието, за което сме създадени".

"Животът е чудесен дар от Бога и всички са създадени, за да обичат и да бъдат обичани. Да се помага на бедните материално и духовно не е задължение, то е привилегия, защото Исус, Бог станал Човек, ни увери, че “каквото сторим на последния от неговите братя, на Него сме го сторили”.

"Когато помагаме на някой, нашата отплата е мирът и радостта, защото сме дали смисъл на нашия живот и не сме повече изолирани".

"Не позволявайте фалшивите цели на живота – пари, власт, удоволствия – да ви поробят и да ви накарат да загубите автентичния смисъл на живота".

"Научете се да обичате, търсейки да познавате все по-дълбоко Исус, да вярвате твърдо в Него, да Го слушате в задълбочената молитва и в медитацията на Неговите Думи и жестове, които разкриват по съвършен начин любовта, и ще бъдете поведени от течението на Божествената Любов".

"Само в небето ние ще видим колко много сме длъжници на бедните, защото са ни помогнали да обичаме по-добре Бог. Бог да ви благослови!"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...