Десницата на св. Йоан Кръстител беше доставена в Русия


Източник: Патриархия.Ру, Интерфакс

Eдна от най-почитаните светини на православния свят – десницата на Христовия предтеча св. пророк Йоан Кръстител, с която той е кръстил Христа и която се пази в Цетине, Черна гора, пристигна в Москва на 7 юни. На столичното летище "Внуково-3" светинята беше посрещната от многобройни представители на православното духовенство на столицата.

Десницата беше тържествено изнесена от самолета от Амфилохий, митрополит Черногорски и Приморски (Сръбската православна църква), Владимир, митрополит Ташкентски и Средноазиатски (Московска патриаршия) и Михаил, епископ Женевски и Западноевропейски (Руската задгранична църква).

След молебена на летището светинята беше доставена в храма "Христос Спасител", където я посрещнаха Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий II и хиляди вярващи от цяла Москва.

В близките дни възможност да се поклонят на светинята ще имат жителите на Москва, Санкт-Петербург, Нижни Новгород, Саратов, Ростов-на-Дон, Владикавказ, Екатеринбург, Челябинск, Чебоксари, а също така и на Украйна и Беларус, съобщи пресслужбата на Фонда "Св. Андрей Първозвани", който организира акцията.

Историята на дясната ръка на св. пророк Йоан е преплетена тясно с нелеката историческа съдба на православния свят. Девет столетия ръката на пророка е била пазена в Антиохия, където според преданието я донесъл св. апостол и евангелист Лука, а след това в Иерусалим, на остров Родос, Малта, в Австрия. През 1799 г. тя била пренесена в столицата на Руската империя Санкт-Петербург, където е останала повече от век.

След революцията през 1917 г. светинята е била изнесена от Русия. В знак на благодарност за топлото посрещане, оказано от православните сърби на емигрантите от Русия, императрица Мария Фьодоровна (майката на последния руски цар Николай ІІ, разстрелян от болшевиките) я подарила на тогавашния крал на Югославия Александър Караджорджевич. В момента тя се пази в цетинския манастир "Рождество Богородично".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...