Детско DVD във Великобритания възпява самоубийствените атентати


Новинар

Записът се разследва от антитерористичните служби

Шокиращо DVD с кадри на деца, прославящи в песни самоубийствените атентати, се разследва от звеното за борба с тероризма към британската полиция, писа вчера в. "Дейли мейл". Дискът, придружен от английски субтитри, разказва за две деца, изгубили майка си, след като извършила самоубийствен атентат.

Записът, част от произведена в Египет поредица, най-вероятно е закупен от книжарница в гр. Лийдс, графство Западен Йоркшир. Тя се намира само на няколко километра от мястото, където живеели трима от терористите, отговорни за бомбените атентати в лондонското метро на 7 юли 2005 г. Дискът, предназначен за децата от местната мюсюлманска общност, започва с анимация на пате и съдържа три песни на арабски език. Първоначалното впечатление за невинно музикално DVD е незабавно разсеяно от съдържанието на една от песните. Историята, която тече паралелно, е въведена със сцена на арабка, играеща с двете си деца. Впоследствие майката напуска дома си, напъхала динамит под дрехите си. Кулминацията на действието идва с ярка експлозия, осветяваща целия екран, когато жената се взривява пред приближаващи войници. След това на фона на зловеща музика започват да се редуват картини на гробища и на загиналата майка, облечена в бяло. Песента звучи в изпълнение на малката й дъщеря и завършва с нейния обет да тръгне по стъпките на майка си. Смята се, че видеоматериалът е вдъхновен от 22-годишната палестинка Реем ал-Реяши, майка на две деца, която отне живота на 4 израелци, като се взриви на КПП в ивицата Газа през 2004 г.

Депутатът Филип Дейвис изрази дълбоко безпокойство от материала и заяви, че ще настоява британският вътрешен министър да разясни как правителството смята да съдейства на полицията за унищожаването на шокиращите дискове.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...