Дечанският манастир в Косово нападнат с гранатомет, няма ранени


Източник: КИМ Инфослужба

На 30 март 2007 година в 1.10 часа местно време, в непосредствена близост до манастира Високи Дечани е отекнала силна експлозия, разбудила манастирското братство. Монасите, които все още са били будни, сред тях и игуменът на манастира епископ Теодосий, са потвърдили, че най-напред се е чул тих грохот, след това свистене от около две секунди, след което е последвала детонация в непосредствена близост до манастира.

Монасите, които си спомнят гранатометните нападения от 17 март 2004 година, когато в околността на манастира са паднали 7 снаряда, са разпознали звука от експлозията. Освен тогава, манастирът Високи Дечани е бил обстрелван още два пъти от пристигането на силите на КФОР, през февруари и юни 2000 година. През юни 2000 година КФОР е потвърдил, че около манастира са паднали 9 противотанкови снаряда. Никой от извършителите на тези три нападения досега не е открит и изправен пред съда.

Войниците от италианския КФОР, които осигуряват безопасността на манастира и чиято военна база се намира наблизо, са реагирали веднага след експлозията и са тръгнали да търсят нападателите. Ситуацията около манастира е спокойна и под контрол, са съобщили на монасите членове на КФОР.

Епископ Теодосий е заявил, че става дума за обстрел на манастира и то най-вероятно с цел да се отправят заплахи към монасите и силите на КФОР. Известно е, че районът е пълен с добре въоръжени екстремистки групи. „Рано е да се говори за други подробности и очакваме от членовете на КФОР да излязат с официално съобщение, да проведат детайлно разследване и да открият извършителите на терористичното нападение над манастира Високи Дечани. Слава Богу, че никой не е ранен и този път”, – е заявил владиката.

На сутринта, след огледа на терена около манастира монасите са намерили мястото, откъдето е стреляно – хълм на около 1 км на изток, над река Бистрица. Снарядът е намерен на покрива на източната ограда на манастира, на 20-ина метра от олтарната част на църквата. След обстоен оглед са намерени останки от снаряда, потвърждаващи, че става въпрос за стрелба с ръчен гранатомет. Претърсвайки хълма, откъдето е дошла стрелбата, италиански войници са открили части от оръжието.

Манастирът Високи Дечани е бил посетен вчера от заместник-началника на УНМИК Стивън Шук, който е изразил подкрепата си за епископ Теодисий и монасите в манастира след инцидента. Генерал Шук е обяснил на владиката, че предишния ден лично сръбският президент Тадич му се е обадил по телефона и че е дошъл веднага, за да види какво трябва и какво може да се направи, за да се защити по-добре манастирът и монасите да са чувстват по-сигурни.

Епископ Теодосий е изтъкнал пред генерал Шук колко е важно полицията да открие извършителите на подмолното нападение, защото това би бил най-добрият показател за готовността нещо да се промени към по-добро, тъй като до момента не са намерени извършителите на нито един от четирите въоръжени нападения срещу манастира. Отец Сава е заявил, че сърбите ще бъдат много по-сигурни за бъдещето си в Косово, ако екстремистите бъдат изолирани и изведени пред лицето на закона. Той е изтъкнал, че дългосрочното присъствие на КФОР е от голямо значение за всички в Косово и че намаляването на международното военно присъствие може само да окуражи екстремистите. Генерал Шук е обещал да направи всичко, което зависи от него, да помогне на манастира и на сръбската общност.

След посещението на манастира генералът е заминал на обиколка в община Дечани, за да предаде ясното и недвусмислено съобщение на местните власти, че осигуряването на сигурността и почитането на верските обекти е от съществено значение за бъдещето на всички в Косово.  

За днес в манастира се очаква посещение на делегация на Североатлантическия съвет, висш политически орган на НАТО, както и на новия полицейски комисар на УНМИК генерал Монк.

Сборен превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...