Дискусия за социалната дейност на Българската православна църква се проведе в Хамбург



Hamburg1На 24 май в Хамбург се състоя дискусия, посветена на темата за социалната дейност на Българската православна църква. Домакин на събитието, проведено с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, бе Българската църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в Хамбург, а участници бяха представители както на православната, така и на католическата и лутеранската църковна общност. Българската православна църква бе представена от Христо Беров, епархийски съветник от Берлин, Христо Карабаджаков, член на настоятелството на Хамбургската църковна община, и гостите от България – прот. Добромир Димитров, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ, и преподавателите в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Калин Янакиев и проф. дфн Георги Каприев. За дейността на най-големите католически и протестантски църковни социални организации Caritas и Diakonisches Werk говориха Синиша Балаш и Десислава Манавска.

Diskusya_HamburgВъв фокуса на изложенията бяха както плановете за конкретни стъпки в дейността на Българската църковна община в Хамбург, така и глобалната тема за това какво е разбирането на Православието за църковна социална мисия. Прот. Добромир Димитров обърна внимание на опасността от превръщането на социалната мисия на Църквата в самоцел. Проф. Янакиев постави въпроса доколко социалната работа на една църковна общност се изразява в помощта за физическото оцеляване, а не е много повече в тесния смисъл на думата социална като създава и възпитава една християнска общност. Проф. Каприев на свой ред също провокира публиката, като обърна внимание, че Църквата е универсална в своята регионалност.

PavillionДискусията бе част от интеграционна среща за българи, организирана от почетния консул на България в Хамбург проф. д-р Имайер. Тази първа по рода си инициатива се проведе във Вилхелмсбург – квартал на Хамбург, в който живеят най-голям брой имигранти от България и Румъния. Над 700 българи посетиха събитието. Българската църковна община се представи също така и с информационен щанд, на който се раздаваха детски Библии и православни комикси, предоставени от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...