Дни на славянската писменост и култура празнуват в Русия


Източник: Интерфакс, Благовест-Инфо

С патриаршеско богослужение на 24 май в Кремъл се откриха тържествата по случай Дните на славянската писменост и култура в Русия. В историческия Успенски събор патриархът на Москва и цяла Русия Алексий отслужи заедно с висши духовници на Руската църква и представители на другите поместни православни Църкви божествена литургия в чест на светите равноапостолни Кирил и Методий, просветители на славяните. На богослужението присъства Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

След края на службата патриархът поведе традиционното кръстно шествие от Кремъл към Славянския площад с паметника на светите братя Кирил и Методий. С пеене на пасхални тропари и под звън на камбани хилядното множество излезе на Червения площад. В началото на шествието четирима свещенослужители носеха голяма икона на св. св. Кирил и Методий и Евангелие. Там към него се присъединиха свещениците и вярващите на московските храмове.

Преди да започне молебенът на Славянския площад, предстоятелят на Руската църква се обърна със слово към присъстващите на площада. Беше прочетено и приветствие от президента на Русия Владимир Путин. "Ние вярваме, че с молитвите на светите братя Кирил и Методий Господ ще укрепи братството на славянските народи, че семената на вярата Христова, посяти от тях, ще дадат обилни плодове в душите на славяните. Христос воскресе! Воистину воскресе!", каза патриархът в края на речта си.
Тържествата в Русия в чест на великия славянски празник продължават. По традиция те се провеждат всяка година в различни руски градове. Тази година техният център ще бъде в Сибир – в Ханти-Мансийск, в който ще бъде тържествено осветена новопостроената катедрала.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...