Доклад на BIRN относно финансирането на Православната Охридска архиепископия




Източници: Премин портал,
Balkan Insight

Сръбските власти са изпратили финансови средства на Православната Охридска архиепископия на владика Йован Вранишковси, с което още веднъж се потвърждава, че Белград е главната сила, която стои зад тази организация, се казва в последното съобщение на Балканската изследователска репортажна мрежа BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), обявено в нейното интернет-издание, Balkan Insight.

„Откриването на документа за неотдавнашните финансови транзакции между владика Йован и Белград е сякаш изпратено от Бога на македонската страна в намерението й да докаже, че той е агент на сръбското правителство, чиято мисия е много повече насочена към изкореняване на македонския национален идентитет, отколкото към спасяването на душите”, се изтъква в съобщението на BIRN.

В изявлението си за Balkan Insight, епископът на Преспанско-пелагонийската епархия митрополит Петър оценява, че с аферата се потвърждава намерението на църквата и държавата в Сърбия „в своите задружни мечти да господстват над Македония”, а намерението им да настанят съперническа религиозна епархия в Македония той определя като „скандално и нечувано”.

Представителите на Сръбската църква твърдят, че подаръкът на правителството е легитимно дарение и няма за цел да финансира пропаганда. „Сръбската църква поиска финансова помощ от правителството за Охридската архиепископия, тъй като не й достигат собствени средства за тази цел”, изтъкна епископ Ириней Гаврилович от Ниш.

Йован Вранишковски също оправдава финансовата помощ от северната съседка и обяснява пред Balkan Insight, че „неговата архиепископия е част от Сръбската православна църква от църковен аспект”.

Белградският експерт по религиозните въпроси Мирко Джорджевич смята, че в случая македонците са прави. „Всякаква връзка на политическото ръководство на Белград с тази организация, от македонска перспектива, е връзка с нелегална организация, което значително усложнява нещата” – казва Джорджевич. Той предупреждава, че ако няма готовност този въпрос да бъде решен, спорът би могъл да се протака с десетилетия. (МИА)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...