Духовници откриха нетленно тялото на румънския отец Георге Калчу



3101На 16 ноември, седем години след кончината на румънския отец Георге Калчу – емблема на силата на християнския дух за православните вярващи не само в Румъния, неговото тяло е есхумирано и духовниците от румънския манастир „Петру Вода“ установяват, че мощите на отеца са нетленни и благоухаят.

Мощите му са поставени в килията на друг легендарен проповедник – отец Юстин Първу, който умира през юни 2013 г. Преди да се пресели във вечността обаче самият отец Юстин заръчва на събратята си от манастира да отворят гроба на отец Георге Калчу в деня на помена за 7-годишнината от смъртта му.

Новината предизвика вълнения сред румънското духовенство и вярващи и във връзка с нещо, написано в завещанието на отец Георге, което той е изпратил до отец Юстин. В него се казва следното: „Ако след години, поради определена нужда от строеж или поради други причини гробът ми бъде разровен и за учудване на множеството моето тяло не е разложено, нека свещениците да прочетат над него молитви, така че трупът да се разпадне на съставките си, от които е бил съставен, тъй като не от Господа е станало това чудо, а поради измамата на злото… да поставят тялото в друг гроб, за да бъде забравено завинаги.„.

Както ще видим от едно интервюто, дадено пред Клаудиу Тързиу през 2006 г., отец Георге Калчу, познавайки жаждата за чудеса на хората, е имал притеснения след успението си да не стане причина за изкушението на някого, и неговото тяло, намерено нетленно, да стане средство за идолопоклонство на неукрепналите във вярата. Ето какво казва той по въпроса за почитането на мощите: „Спомням си, че преди да вляза в затвора, по време на комунизма, мощите се търсеха по-малко от вярващите отколкото днес. Мощи – това са нетленните тела на светците. Господ дава на хората някакъв дар, та дори и след смъртта, на тези, които са водили високо издигнат духовен живот. Но не зная със сигурност дали е така. Искам само да кажа, че има тясна връзка между душата на светеца и мощите, на които се покланяме. Добре е да ги почитаме. Без съмнение тази жажда за преклонение пред мощите създава връзка между вярващия, който се моли на светеца, и самия светец. Убеден съм, че всеки вярващ си дава сметка, че не мощите му носят изцеление или утешение, или спасение от нещастия, а светецът, заради дара, даден му от Господа, за да може да използва тези частици от мощи. Ако има хора, които вярват, че мощите правят добро, а не Самият Господ, значи са се заблудили и са много близо до идолопоклонство.„.

Румънските вярващи приемат това негово желание, написано в писмото до отец Юстин, като реакция на един благочестив човек, намиращ се на прага на смъртта, който е убеден, че е най-големият грешник, живял някога на земята. Подобно на много светии, които са водили смирен живот и които са искали след преминаването си във вечността да не бъдат „обожествявани от народа, който може да сгреши и да създаде фалшиво чудо“, отец Георге Калчу с това си желание в завещанието е изразил любовта си към Бога и към ближните си. „Тази негова загриженост ни показва, че е наш дълг да го възвисим, да го почитаме като светец, като пример за истински смирен човек„, казва румънският богослов и публицист Лучиан Попеску.

Отец Георге Калчу Думитряса е роден през 1925 г. в Махмудия, Румъния. Той е символ на румънското православие и е един от проповедниците, които са се противопоставили на атеистичната пропаганда и разрушаването на храмовете от комунистическия режим. През 1948 г. като студент по медицина в Букурещ е арестуван от тоталитарната власт. Преминава през ада на „превъзпитанието“ в румънския град Питещ и оживява по чудо, въпреки тежкия затворнически режим и репресии, на които е подложен. След като е помилван през 1964 г. (заедно с всички политически затворници), той завършва филология, а след това и богословие. Вече като духовник и преподавател в Семинарията в Букурещ, той отново е арестуван през 1977 г. Осъден е на 10 години затвор на 4 май 1979 г. и е освободен на 20 август 1984 г. след намесата на САЩ. След това е принуден да замине в изгнание в Америка, където словото му привлича много вярващи. На 21 ноември 2006 г. в САЩ отец Георге поема по своя път към небето, а тялото му според волята му е погребано в манастира „Петру Вода“ в неговата родина Румъния.

 

Статии от отец Георге Калчу:

Слово за гнева

Слово за благочестивата молитва

 

 

Източник: www.rostonline.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор