Духовници от Православната църква на Америка искат Иларион Алфеев за свой глава


В отворено писмо до Светия Синод на Православната църква на Америка известният американски богослов протопрезвитер Тома Хопко предложи Виенският и Австрийски епископ Иларион (Алфеев) от Московската патриаршия да бъде избран за глава на Православната църква на Америка (ПЦА).

"Тази възможност предполага, разбира се, съгласието на епископ Иларион да го разглеждат като кандидат, а също и разрешение от Светия Синод на Московската патриаршия, което да му позволи да даде съгласието си", отбелязва протопрезвитерът.

Известният богослов, ректор на Православната духовна академия "Св. Владимир" в Ню Йорк от 1992 до 2002 г. и автор на книгата "Основите на Православието", смята, че Синодът на ПЦА трябва да се обърне към епископ Иларион и Синода на Руската православна църква със съответната молба. "Може би тъкмо това е нещото, което трябва да направим в този момент", пише в заключение отец Тома.

По-рано аналогично писмо адресира до делегатите на предстоящия Всеамерикански събор протойерей Андрю Мур, предстоятел на храма "Св. апостол Тома" в Спрингфийлд, щат Мисури: "На нас ни трябва митрополит, който е доказал, че е като евангелския "добър пастир", но е и способен да ръководи дори и когато Христовото дело е непопулярно… Аз моля всеки свещеник и всеки представител на енория да обмислят това предложение с молитва и да гласуват още на първия тур без колебания за това, епископ Иларион (Алфеев) да стане следващият митрополит на Православната църква на Америка".

"Трябва да се молим на Бога за това, Московската патриаршия да му позволи да ни служи. И чрез нашите молитви той трябва да разбере, че е необходим тук", пише свещеникът.

Избирането на новия предстоятел на Православната църква на Америка трябва да стане по време на Всеамериканския събор, който ще се открие в Питсбърг на 11 ноември. | Богослов.Ру


Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Kakvo e istina? каза:

    Присъединявам се към молитвата на американските братя, дано Бог им го даде. Така американските православни ще са щастливи и виенските православни също.

  2. ieromonah Ioan каза:

    По принцип предстоятел в Американската църква се избира от епископите и подобно писмо явно иска да покаже или по-скоро отец Тома Хопко иска да каже, че между тях няма достоен за предстоятел.