Дъблин се възхищава от средновековните български ръкописи



Източник: Министерство на културата

На 5 декември в Националния исторически музей на Ирландия в Дъблин беше направено представяне на средновековните български ръкописи, създадени на кирилската азбука. В приветствието си към гостите посланик Бисерка Бенишева отбеляза, че с членството си в Европейския съюз на 01.01.2007 г. България ще допринесе към обогатяване на културното многообразие не само с признанието на кирилицата като трета азбука на ЕС, но и с книжнината, създадена през вековете и огромното си културно-историческо наследство.

Гост-лекторът, ст.н.с. д-р Елисавета Мусакова, завеждащ отдел „Ръкописи и старопечатни книги” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, направи мултимедийна презентация на развитието на българските ръкописи и отговори на въпроси, свързани както с историческия контекст на тяхното създаване, така и със съхранението на българската културна идентичност.

Директорът на Националния музей на Ирландия д-р Патрик Уолес изрази своето и на ирландските историци възхищение към българския дух, съхранил през вековете писменост, вяра и култура и поздрави България с предстоящото присъединяване към ЕС.

Гости на представянето бяха университетски преподаватели, историци, изследователи на древни ръкописи от Националната библиотека на Ирландия и от библиотеката на Университета „Тринити”, посланици, дипломати, българи, живеещи в Ирландия.

Представянето на средновековните ръкописи на България се реализира по проект по Комуникационната стратегия за присъединяване на България към ЕС на Министерство на културата в сътрудничество с Посолство Дъблин. Проектът е продължение на инициативата за запознаване на ирландската общественост с българската културна идентичност, стартирала с откриването на изложбата „Кирилската азбука” в Представителството на Европейската комисия в Дъблин.

В Представителството на Европейската комисия в Дъблин заместник-министърът на външните работи на Република България Любомир Кючуков откри изложбата, посветена на Кирилската азбука. В приветствието си към гостите заместник-министър Кючуков подчерта значението на азбуката като най-безспорното послание към партньорите от ЕС на нашата национална идентичност. Приветствие от ирландска страна поднесе държавният министър в Департамента по външните работи Конър Ленихън, а от името на Представителството на Европейската комисия – неговият ръководител – Мартин Терит. Сред гостите присъстваха членове на дипломатическия корпус, партньори от ирландските институции, приятели на България и български граждани, живеещи в Ирландия.

В рамките на проекта за представяне на кирилската азбука в Ирландия, реализиран по Комуникационната стратегия от екип на Художествената академия с ръководител доц. Кирил Гогов, бе организирана „работилница за кирилицата” за ирландски ученици. Български студенти от Академията представиха урок по писане на кирилски букви. Заедно с ирландските ученици те изработиха плакат и изписаха на кирилица: „творя”, „свобода”, „азбука”. Изложбата, посветена на Кирилската азбука ще бъде отворена за ирландската общественост до средата на м. декември.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...