Дякон Андрей Кураев за подхода на Държавния департамент на САЩ



Източник: Мир Религий

Известният православен мисионер дякон Андрей Кураев смята, че при оценката на религиозната свобода в една или друга страна е необходимо да се формулират ясни критерии за религиозна нетърпимост и да се отчитат мащабите на амбициите на религиозните малцинства.

„Въпросът е в това, какви са критериите на предубеденост и непредубеденост, на търпимост и нетърпимост. Защото далече не винаги им се случва да съответстват, като например в случая с гей-движенията”, е заявил пред „Интерфакс” отец Андрей.

За сравнение Кураев е изтъкнал, че на молитвената закуска при Президента на САЩ, например, „могат да поканят баптистки пастор, но не и старообрядец”. Но това не е повод да се крещи, че религиозните малцинства са потиснати”, смята отецът.

Той е добавил също, че когато става въпрос за взаимоотношенията на държавата с представителите на нетрадиционните религии, въпросът е в „мащабите на амбициите” на последните.
По неговите думи, едва ли православните, например, в Германия имат същите привилегии, каквито има римокатолическата църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...