Европейският парламент защити титлата на Вселенския патриарх


На 21 ноември 2008 г. докладчикът за Турция в Европейския парламент г-жа Риа Оомен Руийтен (евродепутат от групата на ЕНП-ЕД), внесе проекторезолюция по доклада за напредъка на Турция по покриването на критериите за членство в Европейския съюз. В частта за покриване на Копенхагенските критерии (политическите критерии) за членство е отделена специална точка (т.16) за православните християни в Турция.

Предлага се Европейският парламент да гласува текст в който ”преповтаря своя призив за незабавно отваряне на Гръцката православна семинария в Халки и за общественото използване на църковната титла на Вселенския Патриарх”.

Попадането на този текст в проекта за резолюция се случва след проведения в Яш 11-ти Диалог между групата на Европейската Народна Партия (Християндемократи) – Европейски Демократи в Европейския Парламент и Православната църква (16-17 октомври 2008 г.). На тази среща въпросът за оспорването от страна на Турция на титлата "Всесветейши Архиепископ на Константинопол – Нов Рим и Вселенски Патриарх Господин Господин Вартоломей І", беше поставен от българският депутат от СДС Лъчезар Тошев, който заяви че въпросът за титлите е църковен и държавата не може да се меси в него.

Неговото изказване беше публикувано изцяло в Православие.БГ.

Един от резултатите на този диалог е заставането на Европейския парламент в защита на Православната църква. Това има от особено важно значение за страните, където Православието не е преобладаваща религия. Този момент от изказването на г-н Тошев е в контекста на неоспоримия факт, че “християндемократическите партии от ЕНП имат своя естествен съюзник в лицето на християнските църкви, с които имат общи позиции по много въпроси в областта на биоетиката и медицинската етика, семейството, образованието и т.н.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...