Египетският мюфтия препотвърди правото на мюсюлманите на религиозна свобода



Източник:
La Croix

Един от най-висшите духовни авторитети в Египет, великият мюфтия Али Гомаа, е изтъкнал миналия четвъртък, че мюсюлманите са свободни да избират вярата си, след като медиите публикуваха противоречиви информации по въпроса.

В комюнике мюфтията твърди, че въпреки че става въпрос за „тежък грях”, ако мюсюлманите отстъпят от вярата си и приемат друга религия, те не трябва да бъдат наказвани, освен в случая, когато действията им излагат обществото на опасност.

„Изборът означава свобода, а свободата включва свободата да извършиш тежки грехове, доколкото злото не засяга другите”, е изтъкнал шейх Гомаа в комюникето.

Изявление на мюфтията, втория върховен духовен авторитет в Египет след шейха на Ал-Азхар, взето от коментар във форума на Уошингтън Поуст – Нюзуик и публикувано от египетската преса във вторник изтъква, че мюсюлманите са свободни да променят вярата си.

Тези думи бяха изтълкувани от египетската преса като карт-бланш за мюсюлманите да приемат други вероизповедания.

Кабинетът на мюфтията опроверга обаче това тълкуване в комюнике, изтъквайки, че „мюфтията не е произнесъл тези думи”.

„Някои членове на пресата и обществото са разбрали, че в комюникето се отмятам от становището си, според което ислямът гарантира свободата на изповядване на вярата. Винаги съм поддържал легитимността на тази свобода и продължавам да я поддържам”, е потвърдил отново в четвъртък мюфтията.

„Аз говорех за това, че в хода на историята наказанието за отстъпничество тук, на земята, е било прилагано единствено спрямо онези, които, освен отстъпничеството си, активно са работили за подронване устоите на обществото”, е добавил той.

Разликата е значителна, тъй като мнозина улеми (ислямски духовници) проповядват, че отстъпничеството следва автоматично да подлежи на смъртно наказание, дори ако не представлява заплаха за обществото. (АФП)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. svetlio каза:

    Кой го интересува какво са казали ръководителите – техния живот е съвсем друг от този в низините. Все едно да гледаш поведението на офицерите и да правиш аналогия с това на войниците – невъзможно. Първо тези думи на мюфтиите няма да стигнат до обикновените хора и второ даже и да стигнат до някои, всички мюсюлмани ги разбират по един начин: лицемерие за краткотрайно удовлетворяване на християнски водачи. Говорят едно, разбират друго.