Египет: 19-годишна християнка отвлечена, за да бъде насила обърната в исляма




Източник: Portes Ouvertes

Млада християнка, смятана за изчезнала вече повече от месец, е успяла да се обади на семейството си на 24 януари. Тереза Гатас Камал е била забелязана за последен път на 3 януари в село Ел-Саф, на около 45 километра южно от Кайро. В кратко телефонно обаждане до леля си тя е успяла единствено да каже, че е задържана в апартамент в Кайро и че похитителите й й оказват натиск да приеме исляма. „Каза, че все още не се е поддала на похитителите си, които искат да я направят мюсюлманка насила”, – е обяснил пред агенция Компас Директ Саид Гатас Камал, братът на Тереза.

Телефонното обаждане противоречи на версията на полицията, която е обявила, че младата жена е приела доброволно исляма и че не желае вече да вижда семейството си. Египетският закон обаче постановява всяка промяна на религията да бъде вписана в Каирския университет „Ал-Азхар”, преди да бъде утвърдена от държавните служби за сигурност. Саид Камал е търсил акта за промяна на религията на сестра си в „Ал-Азхар”, но не е открил и следа от такъв.

От своя страна, семейство Камал са успели да проследят откъде е дошло обаждането. Поискали са от полицията да се намеси, но последната не изглеждала готова да сътрудничи. Именно, полицаите са показали нежелание да открият досие за отвличане и властите все още не са се срещнали лично със Саид Камал, за да го изслушат. Младата 19-годишна жена вероятно е задържана в апартамент, принадлежащ на Мустафа Махмуд Али, в квартал „Шубра” в Кайро. Местен коптски свещеник определя дома на Али като „опасно място, пълно с екстремисти”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...