Египтянин, приел християнството, поиска официално признаване от държавата



Източник:
La Croix

Египетски мюсюлманин, приел християнството, иска новата му вяра да бъде официално призната. Той е заявил пред Агенция Франс Прес в четвъртък, че е подал жалба пред съдебната администрация.

Мохамед Ахмед Хигази, 25-годишен, е приел християнството на 16-годишна възраст, но документите му за самоличност и официалните документи продължават да сочат, че е мюсюлманин.

В сряда Центърът Ал-Калима за правата на човека – НПО, специализирана в защита на коптите, е подал жалбата от негово име. „Това е първото дело от този род в историята на египетското правосъдие”, е заявил директорът на центъра Мамдух Нахла.

„Жена ми е бременна и искам да запиша сина си като християнин в официалните документи”, е изтъкнал М. Хигази и е допълнил, че няколко пъти е бил задържан заради смяната на религията.

Великият мюфтия на Египет Али Гомаа заяви наскоро, че мюсюлманите са свободни да избират вярата си. Според него, въпреки че за тях вероотстъпничеството е „тежък грях”, те не трябва да бъдат наказвани, освен ако постъпката им излага обществото на опасност.

През септември египетското правосъдие ще трябва да разгледа още апелацията на дванадесет копти, приели исляма, които искат да се върнат официално към християнската вяра. (АФП)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Idiot каза:

    Който Мен признае пред човеците и аз него ще призная пред Отца, а който се отрече от Мен и аз ще се отрека от него пред Отца.
    Простете ми, моля! Цитирам по памет.