Един малък, но храбър християнски народ



Наричат Гагаузия «охранителен отряд» на Византия, този народ е запазил вярата си под игото на Османската империя. И в наше време на референдум гласува срещу интеграцията в Европейския съюз. За това откъде идва това упорство, за духовните корени на гагаузкия народ, неговата история и традиции беседваме със свещеника гагаузин протойерей Димитрий Киорогло.

– Отец Димитрий, добър ден! Каква роля играе Църквата в Молдова и Гагаузия?

– Ролята на нашата Молдовска митрополия като миротворческа институция е била винаги на високо ниво. Църквата обединява всички народи на нашата Република Молдова. Да, палитрата е многонационална, но православната вяра у нас доминира.

– Кои народности са представени в Молдова?

– Единайсет народа. От големите това са преди всичко молдовците, украинците, гагаузите, българите, руснаците. Има и други: цигани, поляци…

gagauzi1

– Гагаузите са един от малкото народи, които след като са приели православието, са успели да го запазят в течение на много векове. Според вас защо е така? И как се е отразила тази вярност към православието върху този народ?

– Защото живата християнска вяра е била възприета от гагаузите по същия начин, както да речем княз Владимир я е възприел. Покръствайки се, той се променил – кръщението го е променило! И това отношение е помогнало на вярата да се запази в течение на хилядолетия.

– И дори игото на турците-османци не е пречупило тази вяра?

– Да. Тюркоезичните християни-гагаузи са били подложени на голям натиск от страна на османците, защото говорели на един език с тях – турски. Това е балкански диалект на турския език.

– Как се отразила предаността към Христос върху манталитета на народа? Какви хора сте вие?

Гагаузите са бранели винаги много силно своята вяра. Случаи на преминаване към исляма сред тях ние не познаваме. Това се вижда особено добре на примера на катастрофата от 1922 г., когато повечето гагаузи, гърци, българи бяха изселени от Турция в България и Гърция, а на тяхно място от Босна дойдоха турци. При това турците изселваха преди всичко гагаузите – ние се показахме като много ревностни православни християни.

gagauzi4

– Чувал съм, че Молдова е бяло петно върху духовно-образователната карта на Европа. Съгласен ли сте с това? Наистина ли така сложно стоят нещата с преподаването на религия в училище у вас?

– Е, може би при нас няма фиксирани часове за преподаване на религия в училище, както в Гърция, в Румъния, но в много училища основите на православната вяра се преподават от свещеници или подготовени от тях учители. В около 700 училища, не по-малко.

– А доколко гагаузите днес се доверяват на Църквата?

– Аз не познавам случаи те да не са се доверявали на вярата, която е в душите им, която са изповядвали техните предци. И те предават вярата на своите деца. Това доверие към Църквата ще съществува винаги, независимо от всякакви външни обстоятелства.

– Вашият обществен деец Иван Гугуджи навремето каза, че Гагаузия е исторически охранителен отряд на Византия – заради изключителната си привързаност към православието. Как този ваш религиозен потенциал може да е полезен за другите народи, за целия свят? На какво можем да се научим от гагаузите?

– Уникалността на гагаузите е в това, че те са запазили вярата си, бидейки тюркоезични. Ние сме много миролюбив народ. Бих казал дори доверчив. Лесно се сприятеляваме с другите, гостоприемни сме, и това ни е помогнало да се запазим в течение на хилядолетия, въпреки че сме малък народ. Пътувахме през историята и се запазихме до наши дни.

gagauzi3

– Откъде е произлязло името Гагаузия? Не всички имат представа къде е Гагаузия и част от какво е тя.

– Гагаузката автономия се намира в южната част на Република Молдова. Освен това гагаузите живеят и в Южна Украйна, а също и в граничещата с нея част от Буджакската степ. «Буджак» означава на татарски «ъгъл».

– Винаги ли сте живели на територията на Бесарабия?

– Да. Винаги сме живели тук, но по едно време тук са дошли монголско-татарските племена, в частност Ногайската орда. След като те са си тръгнали от тези територии, към живеещите тук гагаузи са се присъедини гагаузите от Турция, от районите на северното Причерноморие, от България.

– Откъде е дошло самото име Гагаузия?

– «Гагауз-ери» означава гагаузка земя.

– Отец Димитрий, славянският език е бил държавен език и в молдовските княжества. Как това се е отразило върху манталитета и културния код на гагаузите?

– Традицията на славянския език върху нашата територия е многовековна. Не трябва да мислим, че в Молдова или в Румъния нещата са били други. Още през Средновековието нашите молдовски князе са писали на кирилица и са познавали слявянския език. Богослужението се извършвало най-вече въз основа на славянската служба. Но, разбира се, е имало и молдовски компонент. Такава е била силата на влиянието на богослужебния език, създаден въз основата на кирилицата, славянските текстове!

– Кажете, а каква е общата численост на населението – колко хора живеят днес в Гагаузия?

– В Гагаузката автономия днес има около 150–160 хиляди души. Преди те бяха 200 хиляди.

gagauzi2

– Отец Димитрий, по традиция бихме искали да се обърнете към нашите читатели с думи на напътствие.

– Какво може да сподели с другите един малък православен народ, какъвто са гагаузите? Той може да призовава към упорство, към вярност. За нашите братя – православните християни от другите народи – ние гагаузите можем да бъдем пример за това как в течение на хилядолетия сме запазили нашата православна вяра, предали сме я на нашите деца и ще я предадем на потомците си, каквито и да са историческите обстоятелства. В исторически план ние винаги ще сме близки с онези, които ни помагат да запазим нашата вяра. Тоест, да речем, ако трябва да избираме между вярата и комфорта, ние ще изберем преди всичко нашето духовно съкровище – светото православие, което Бог ни е връчил и заповядал да пазим. | pravoslavie.ru

Превод (със съкращения): Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...