Експертите в Украйна: Държавният натиск срещу УПЦ заплашва страната с разпад


Източник: pravoslavie.ru

Опитите на украинското държавно ръководство за създаване на т. нар. „поместна църква” на основата на неканоничната „киевска патриаршия” са усложнили сериозно църковната ситуация в Украйна и заплашват страната с разпад. За това се говори в обзора, подготвен от аналитиците на киевския „Център за изследване на корпоративните отношения”.

„Разколът в страната на Юго-Изток и Северо-Запад вече не е опасност, а факт. При това той се дължи на усилията на действащата власт”, се казва в документа.

Експертите на центъра отбелязват, че властите се намесват в делата на Църквата: „Борбата на украинската държава срещу каноничната Украинска православна църква, която е част от РПЦ, за „независима УПЦ” на основата на т. нар. „киевска патриаршия” не само заплашва конфесионалния мир, но и нарушава конституцията на страната”, подчертава документът. „Ако политическите сили не осмислят тази реалност и не излязат с идеи за корекция на държавната политика, изборите през 2006 г. могат да станат последните парламентарни избори в независима Украйна”, се добавя в документа.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...