Експерти ще обсъждат бъдещето на световните писмености на конференция в София


Първата международна конференция "Писменостите на света: история, развитие и перспективи" ще започне на 22 май в навечерието на деня на славянските просветители Кирил и Методий в Националния дворец на културата в София.

"Провеждането на тази конференция има особено значение за укрепването на взаимното разбирателство между народите, диалога и запазването на многообразието на културите в съвременните условия", заявиха организаторите пред Интерфакс.

Около 100 изтъкнати учени, специалисти по световни писмености, обществени, политическите и религиозните деятели ще участват в работата на форума. Очаква се, че мероприятието ще открие Негово светейшество патриарх Максим.

Проектът се осъществява под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България Георги Пирински съвместно с българската неправителствена организация по сътрудничество в областта на масмедиите и културата "Балканмедия".

Мероприятието ще включи две пленарни заседания и две секции – "Писмеността на славянските цивилизации" и "Писменостите на народите по света". Работните езици са английски, български и руски.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...