Еладската Архиепископия: Целят да превърнат Гърция в атеистична държава



Източник: ecclesia.gr

”Предложенията, които бяха разпространени в публичното пространство, не целят “разделянето”, а своеволното и брутално превръщане на Гърция в атеистична държава, без одобрението на гръцкия народ”. Това се казва в бюлетина на Светия Синод на Еладската Архиепископия, озаглавен “Към народа”, който ще бъде раздаван на християните в неделя, 18 декември 2005, във всички храмове в Гърция.

В бюлетина се казва още:

“Зад измамното заглавие на проектозакона Разделение на Църква и Държава и заложените в него предложения, се крият следните цели:

1. Изискват да се наложи със закон задължителен граждански брак за всички гърци.

2. Изискват да се отменят със закон всички религиозни символи и иконите от всички обществени места (училищата, обществените организации, въоръжените сили, корабите, съдилищата, организациите, болниците).

3. Изискват отмяната със закон на уроците по религия.

4. Изискват със закон да се отменят всички религиозни елементи от националните ни празници (а в това число и религиозните почивни дни).

5. Изискват отстраняването със закон на свещениците от болниците, затворите и частите на Въоръжените сили.

6. Изискват да се спрат със закон заплатите на целия клир.

7. Целят поставянето извън закона на кръщението на гръцките деца и пропагандирането на гражданското погребение”.

За важни теми, по теми които осуетяват религиозния мир и традициите на гърците, единственият който може да вземе решение е Народът, който носи и отговорността за защитата на културната си идентичност и религиозните си традиции. Големите решения принадлежат на Гръцкия народ, а не на отделни личности, които и да са те”, се казва в заключителната част на обръщението на Светия Синод на Еладската Архиепископия към гръцкия народ.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...